lauantai 5. tammikuuta 2019

Minimalistin talvikengät

Koska Suomi, neljä vuoden aikaa ja kaikki välivuodenajat... kenkäasiat ei välttämättä ole helppoja. Toki moni asia, kuten helppous tai vaikeus riippuu myös siitä, miten paljon ulkona kunakin vuodenaikana viettää aikaa ja mitä kengiltä vaatii. Koska tammikuu, eli talvi ja otsikoinkin tämän kirjoituksen minimalistin talvikengiksi niin tarkastellaanpa niitä minun tarvevinkkelistä hieman tarkemmin.

Olen monesti todennut, että vertaistuki on parasta mahdollista, joten jos sinä pähkäilet talvikenkäkuormasi kanssa ja elämänmenosi on vähääkään sinne päin kuin omani, niin saat kopioida kengät, ole hyvä :) 

Kenkieni pääaktiviteetit: 
  • retkeily
  • koiran kanssa ulkoilu 3 x 365 päivänä vuodessa
  • toimistotyö
  • muu vapaa-aika (kahvilat, leffa, ystävät...)

Blogini ei tee minkäänlaista kaupallista yhteistyötä, vaikka seuraavaksi hieman tuotenimiä mainitsenkin.

Aloitetaan vasemmalta ylhäältä. Haix Tapio vaelluskengät. Minun rakkaat <3 Harrastan aktiivisesti retkeilyä (vaelluskengissa.fi) ja nämä kengät symboloivat minulle luontoa, rauhaa ja vapautta. Näillä on patikoitu muutama sata kilometriä ja useampia varmasti vielä edessä. Näitä vaelluskenkiäni käytän ihan ympäri vuoden minne ikinä retkelle menenkin. Materiaalilta nämä ovat nahkaa ja niissä on goretex kalvo, ulkopohja on kumia. Eli pitävät vettä eikä pohja ole liukas esim. kallioilla. 

Ylhäällä keskellä on kumisaappaat. Merkkiä Viking. Näissä on pieni villavuori, mutta käytössä sadesäällä ja lätäkkökelillä ympäri vuoden. Toimii kivasti myös mökillä. Villavuori on mukava jalalle kesälläkin, aivan kuten villasukakin. Kylmällä lämmin ja lämpimällä viileä. Johtuu villan kyvystä imeä kosteutta, mutta ei keskustella siitä nyt enempää. Jos tarvitsee kumisaappaita, niin minusta tärkeää on kiinnittää huomio siihen, että varsi on omiin tarpeisiin oikein korkuinen ja pohja sen mallinen ja paksuinen, että sillä on yhtä mukava kävellä, kuin lenkkarilla. Minun aiemmat kumisaappaat olivat erittäin korkeavartiset ja ne osoittautuivat käytössä tosi hankalaksi. Nämä ovat matalemmat ja varsi sen myötä väljempi, joten housun puntit saa kivasti tungettua varren sisään. 

Oikealla ylhäällä on nahkasaappaat. Ihan vuosia vanhat, mutta eipä uskoisi päällepäin. Nahkaa ja merkkiä Art. Näissä on melko matala ja leveä korko, joten näillä voi kävellä hyvin ja pidemmästikin. Käytän näitä vain syksyisin ja talvella mekkojen kanssa, niiin töissä kuin vapaa-ajallakin. 

Alarivi. Aloitetaan niinikään vasemmalta. Lenkkarit. Vettäpitävää goretexia, päällinen jotain erittäin kestävää laskuvarjokangastyyppistä materiaalia. Michelin renkaiden kanssa yhteistyössä tehty kitkapohja, joka siis vastaa auton renkaissa käytetävää kitkakuviointia. Aivan ykköset! Vetää kyllä niin kuusnolla nastoille. Merkkiä Icebug. Käytän näitä ihan joka päivä talvella koiran kanssa lenkillä. Tarkenee kylmemmälläkin säällä, kun pistää pelkän villasukan jalkaan ja tuuppaa kenkään. Sen lisäksi käytän näitä myös kesällä kevyemmillä patikoinneilla, joihin ei välttämättä ihan vaelluskengille ole tarvetta. Michelin kitkarengaspohja on erittäin pitävä myös luonnossa eri materiaalien päällä, kuten märillä juurakoilla ja kallioilla. 

Alhaalla keskellä korolliset nilkkurit. Näitä käytän vähän siistimmissä tilanteissa, kuten asiakastapaamisissa. Toimii niin mekkojen kuin housujenkin kanssa. Ei ihan älyttömän kovassa käytössä, mutta käytössä kuitenkin. Nahkaa, kumipohja ja niin ikään merkkiä Art. 

Alhaalla reunimmaisena oikealla kengät, jotka ovat päivittäisessä käytössä. Sanoisin, että nämä ovat malliltaan maiharit. Hieman sirommat sellaiset. Nahkaa ja kumipohja. Merkkiä Ten Points. Niin parhaat ja lempparit ikinä. Monen tilanteen peruskenkä, joilla on super hyvä kävellä. Toimii niin mekon kuin housujenkin kanssa. 

Yhteenveto. Kaapissani on kuudet talvikengät, joista kolmet ovat käytössä ympäri vuoden. Minulle on tärkeää kengän monipuolisuus ja -käyttöisyys. Niin ikään kenkien laatu, jossa suosin nahkaa ja kumipohjia aina kuin vain mahdollista. Maihareita ja talvilenkkareita käytän päivittäin, muita hieman harvemmin tilanteen mukaan.

Huollan, hoidan ja voitelen kenkiäni säännöllisesti. Näin ne pysytvät siisteinä, hyvännäköisinä ja pitkäikäisinä. 

<3. Project 040280

1 kommentti:

  1. Ihanat noi TenPointsin kengät. Itsekin diggailen heidän kengistä. Ja noi kitkarenkaiset, eikun -pohjaiset :D, Icebugitkin näytää kivoilta ja tuollaiset voisin harkita ostavani.
    KIITOS! Tämä tuli tarpeeseen :).

    VastaaPoista